2014. szeptember 18., csütörtök

Őszi dekoráció üvegmatricával


Az üvegmatrica festés egy igen népszerű, gyors és látványos eredményt hozó technika. Kezdőknek, haladóknak és gyerekeknek egyaránt ajánlott. Egyszerűsége abban áll, hogy sablon alapján dolgozunk.


Az üvegmatrica festék egy olyan anyag, ami száradása után rugalmas, matricaszerűen tapadó, áttetsző réteget képez. Könnyen megtapad bármilyen üvegfelületen (ablakon, poháron, vázán, tányéron, tükrön, csempén... ), és viszonylag egyszerűen el is távolítható.

A munka menete igen egyszerű. Nyomtassuk ki az általunk választott mintát, majd helyezzük bele egy átlátszó irattartó fóliába (bugyiba). 



A minta körvonalát húzzuk át kontúrfestékkel, majd hagyjuk megszáradni. Ezek a festékek általában csőrös flakonban kaphatók, így könnyen megrajzolható velük a kontúr.


Száradás után jöhet a "színezés". (A kontúrok száradási ideje nem túl sok, kb 30 perc.) A kitöltő színekkel fessük ki a kontúrvonalak közötti részt. Figyeljünk arra, hogy a festék mindenhol vonaltól vonalig érjen! Ha esetleg buborékos lesz a festék, egyszerűen szúrjuk ki a buborékot gombostűvel!
 
A festékek teljes száradása után óvatosan húzzuk le a mintát a fóliáról, majd bármilyen üvegfelületre helyezzük fel! A kitöltő színek száradási ideje picit több, mint a kontúroké. Én egy éjszakát szoktam száradni hagyni, de a száradási idő nagy mértékben függ a festékvastagságtól. Onnan biztosan lehet tudni, hogy megszáradt az alkotásunk, ha a festékek áttetszőek lettek.
El is készültünk! :)
Mintákat találtok itt
 
Képek forrása:  hzssoft.hu, rozettaangyalai.blogger.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése