2012. július 24., kedd

Egyfázisú repesztés üvegtányéron - avagy a muffinos készlet második darabja!

Az előző bejegyzésben megmutattam az egyfázisú repesztőlakk használatát fa alapon. Most megmutatom, hogy működik üvegen... Meglátjátok nagyon egyszerű! :)
Az egyfázisú repesztőlakk használata üvegnél picit más, mint fánál...
Az egyik nagy különbség a fán és üvegen történő használat esetében, hogy míg fánál a repesztőlakk a két akrilfesték réteg közé kerül, és a második akrilfesték réteg reped meg; addig az üvegnél a repesztőlakkra kenjük rá a két akrilfestéket, és az első akrilfesték réteg reped meg, a második pedig "kiemeli" a repedéseket! 

A tányér elkészítéséhez szükségetek lesz: 
- Üvegtányérra
- Egyfázisú repesztőlakkra
- Decoupage lakkra
- Akrilfestékre (Matt country rózsa, Csillámos metál bronz)
- Muffinos szalvétára
- Ecsetre
- Szivacsecsetre

Az első lépés, hogy a szalvétából vágjuk ki a mintát, amit a tányérra szeretnénk tenni. A szalvéta 3 rétegű, szedjük szét, mivel mi csak a legfelső, színes réteget használjuk!
Helyezzük el a tányérra a mintákat, nézzük meg, hogy mutatna a legjobban.
 A tányérnak az aljára dolgozunk, mivel így sokkal szebb lesz a minta, és a tányér is jobban használható. Miután kitaláltuk, hogy hova szeretnénk tenni a mintákat, zsírtalanítsuk a tányérnak az alját, majd a decoupage ragasztólakkal ragasszuk fel a mintát. Mivel a muffinok elég pici minták, ezért én a szalvéta alá nem kentem a ragasztóból, csak a szalvéta tetejére. A szalvéta elég vékony, könnyen szakad, óvatosan kenjük rá a ragasztólakkot!
Miután megszáradt a decoupage ragasztólakk, kenjük be a tányérnak az alját egyfázisú repesztőlakkal! A lakkot nem szabad nagyon vékony rétegben felkenni, mert akkor nem, vagy csak nagyon picit fog megrepedni az akrilfesték.
A repesztőlakk száradása után jöhet az akrilfesték! 
Fontos, hogy az első réteg akrilfesték matt akrilfesték legyen, mivel - ahogy az előző bejegyzésemben is írtam - csak a matt akrilfesték reped meg! A metál, a csillámos metál, a gyöngyház nem reped, vagy ha reped, akkor is csak nagyon picit. A fakanáltartónál ecsettel kentem fel az akrilfestéket, most viszont szivacsecsetet használok. Ez a "technika" még nekem is új, de gondoltam kipróbálom! Ha valaki idegenkedik a szivacsecsettől, semmi baj, nyugodtan használhat hagyományos ecsetet is, a hatás ugyanaz lesz! Itt is figyeljetek arra, hogy ne vigyétek fel túl vékonyan az akrilfestéket, illetve, hogy ne kenjetek "vissza", mert a festék majdnem azonnal elkezd repedni, és akkor belefestetek a repedésbe!

 Ahogy szárad az akrilfesték, úgy jelennek meg folyamatosan a repedések!




 Az akrilfesték teljes száradása után jöhet a második réteg akrilfesték! Fontos, hogy az első és a második akrilfesték között nagy legyen a kontraszt, mert így látszanak majd jól a repedések! A második akrilfestéket felvihetitek ecsettel, szivacsecsettel, kinek mi a szimpatikusabb.
Várjuk meg, míg a második akrilfesték réteg is megszárad, és készen is van a muffinos tányérunk. Ha valaki szeretné, hogy még tartósabb, ellenállóbb legyen a tányér, tehet "záró rétegként" egy réteg fehér vagy színes rizspapírt "befejezésként" a tányér aljára.





2 megjegyzés:

  1. Szia :) Ne haragudj, de csak annyi kérdésem lenne, hogy erre a végén nem kell efektlakkot kenni :)?

    VálaszTörlés
  2. Biztos kell, mert különben...

    VálaszTörlés