2012. október 10., szerda

Finomvonalas repesztés üvegen - Gombás üvegtálA finomvonalas repesztőlakk valójában egy kétfázisú repesztőlakk. A "sima" kétfázisú repesztőlakk és a finomvonalas repesztőlakk a repedés milyenségében különbözik. A finomvonalas repesztőlakknál a repedések vékony hajszálrepedések, míg a kétfázisú repesztőlakknál vastagabb, határozottabb repedések jelentkeznek. Egy másik nagy különbség, hogy a finomvonalas repesztőlakk NEM vízálló, a kétfázisú repesztőlakk viszont vízállóra szárad. A kétfázisú repesztőlakkot üvegen ugyanúgy kell használni, mint a finomvonalas repesztőlakkot.

 Ennek az üvegtálnak az elkészítéséhez szükségünk lesz:
- Üvegtálra 
- Finomvonalas repesztőlakkra
- Antikolópasztára - umbra
- Oldószeres lakkra
- Gombás szalvétára
- Decoupage ragasztólakkra
- Bézs akrilfestékre
Fontos, hogy üvegnél a tál aljára dolgozzunk. Így a tál használhatóbb lesz, és a minta is szebb lesz. 
Az első lépés - a tál aljának zsírtalanítása után - az első fázis felkenése. Nem szabad a lakkot túl vékonyan felkenni, mert akkor nem reped meg.Miután az első fázis megszáradt, jöhet a második fázis. A második fázist se szabad túl vékonyan felvinni. Miután ecsettel felkentük, az ujjunkkal dörzsöljük át, amíg azt nem érezzük, hogy "húz" a lakk.
Ezután hagyjuk a második fázist megszáradni. Ez elég sok idő, én másnapig hagytam száradni.

A második fázis teljes száradása után láthatóak lesznek a repedések. Ezeket a repedéseket azonban ki kell emeljük. Ezek kiemeléséhez antikolópasztát használunk. Az ujjunkkal dörzsöljük szét az antikolópasztát a felületen, majd a felesleget - ha van - oldószeres ronggyal, vagy papírral töröljük vissza. A visszatörlésnél óvatosan, a repedésekből ne töröljük ki a pasztát!
Miután kiemeltük a repedéseket, ismét meg kell várnunk, míg a paszta megszárad.
A paszta teljes száradása után jöhet az oldószeres lakk! Erre azért van szükség, mert a finomvonalas repesztőlakk nem szárad vízállóra. Ha oldószeres lakk előtt nekiállunk decoupage ragasztóval felragasztani a szalvétát, a decoupage ragasztólakk "visszaszedi" a repesztőlakkot. Tehát mindenképp kenjük le a felületet oldószeres lakkal!

Miután megszáradt az oldószeres lakk, jöhet a minta! Válasszuk ki a mintát, majd tépjük vagy vágjuk ki a szalvétából. A szalvéta 3 rétegű, szedjük szét, csak a legfelső színes réteggel dolgozzunk!
Tegyük a mintát a megfelelő helyre a tányéron, majd kenjük át a tetejét a decoupage ragasztólakkal! Fontos, hogy mivel a tál aljára dolgozunk, a mintát "pofával" a tál felé ragasszuk fel! Óvatosan, a szalvéta nagyon könnyen elszakad!
A decoupage ragasztólakk teljes száradása után kenjük át a tányér alját bézs akrilfestékkel. Én ecset helyett szivacsecsetet használtam. Szivacsecsettel pacsmagoltam át a tál alját. Így nem lesz csíkos, egyenletesebb felületet kapunk.

El is készültünk a tállal! Remek dísze lehet a lakásunknak, irodánknak, de ajándéknak is kiváló! :)


1 megjegyzés:

  1. Lépésről lépésre mindent így csinálok,de a matt akril festék amit a legvégén felkenek minden alkalommal megreped száradás közben!
    Mit rontok el????

    VálaszTörlés